Bridge the Gap 2016

Na een interview op Schiphol en een fotoshoot voor het Parool (Klik hier voor het artikel), vertrok het Bridge the Gap team afgelopen vrijdag voor de 21ste keer naar Zuid-oost Azië. Het team verzorgt in Laos 2 weken lang de medische zorg aan hen die daar door gebrek aan kennis of financiën geen toegang tot hebben. Door de vaste samenstelling van 2 plastisch chirurgen (Peter Don Griot en Jan Maerten Smit), 2 mka chirurgen (Bram Tuinzing en Just de Mol van Otterloo), 2 tandartsen (Henk Schotte en Sjobbe Besseling) en een anesthesioloog (Peter Broere) ligt de nadruk hierbij op problemen in het hoofd-hals gebied, voornamelijk bij kinderen. Buiten de overbagage van 150 kg aan medische instrumenten, wordt het team dit jaar vergezeld door de jonge klare plastisch chirurg Wouter Jurgens.

Na een vermoeiende trip van 19 uur, was de ontvangst zoals ieder jaar uitermate hartelijk. Voor de één het feest der herkenning en een innig weerzien met oude vrienden, voor de ander een kennismaking met een nieuwe cultuur, nieuwe collega’s , maar bovenal een openbaring om te werken in een low-resource omgeving.

De voorbereiding voor deze missie is al maanden geleden gestart, aangezien de grootste uitdaging erin ligt om de meest hulp-behoevende te informeren over onze komst en hen naar het Mahosot Hospital in Vientiane (de hoofdstad van Laos) te laten komen. Verantwoordelijk voor deze nauwgezette voorbereiding zijn vooral de dames van de Women’s International Group. Zij sturen flyers het land in, adverteren in de landelijke krant en geven interviews voor de nationale radio. Tijdens de missie zorgen zij voor het eten, speelgoed en kleren voor de geopereerde kinderen in het ziekenhuis en geld voor de vaak dagen durende reis terug naar huis. Er is immers geen facilitair bedrijf in het ziekenhuis, zodat patiënten overal zelf voor dienen te zorgen, zoals catering en soms zelfs een eigen bed!

Morgen (zondag) is er een officiële ontvangst in het Mahosot ziekenhuis en zal de screening van de patiënten starten! Een gezonde spanning en enthousiasme over wat voor uitdagingen ons te wachten staan overheerst bij ons allen!

Meer volgt snel! (volgend blog: Screening van nieuwe patiënten)

Sabaidie!!
Jan Maerten Smit