SCHISIS TWEELING

In 2015 zagen we de tweeling Dao en Deuane Her. Zij zijn geboren in een zeer geïsoleerd deel van Laos, namelijk het Nam Kading reservaat. Een gebied van 1690 km² subtropisch regenwoud.
Het gebied is vrijwel volledig onontdekt en grotendeels onbeschreven. In het gebied leven vele (inter-)nationaal bedreigde diersoorten, waaronder de honingbeer en de witwanggibon (behorende tot de mensapen).

Beide meisjes zijn geboren met een dubbelzijdige lip-, kaak- en gehemeltespleet. Bij beide meisjes werd de lip gesloten en na enkele dagen mochten zij met beide ouders het ziekenhuis verlaten om weer terug te keren naar hun eigen dorp. Een jaar later zullen zij het team wederom bezoeken en dan zal bij beide het achterste deel van het gehemelte worden gesloten.

De meisjes werden in 2016 in Vientiane verwelkomd voor de tweede operatie, ditmaal een operatie van het gehemelte. De meisjes hadden een goed jaar achter de rug en hebben zich prima ontwikkeld.

Na de ingreep werden ze twee nachten opgenomen op de afdeling en daarna mochten beide het ziekenhuis verlaten. Zo eindigde voorlopig weer een spannende tijd voor hen en hun ouders. Wellicht dat vanaf een leeftijd van 9 jaar nog andere operaties nodig zijn aan de kaak en/of het gehemelte. Te zijner tijd zullen zij zich wederom melden bij het Mahosot ziekenhuis.